Intervisie voor advocaten – de kwaliteitstoetsen uitgelegd.

Mr. Mathijs van Schijndel • 26 augustus 2020

Intervisie voor advocaten – de kwaliteitstoetsen uitgelegd.

In de eerdere blogs heb ik aandacht besteed aan het concept intervisie, wat het oplevert en wat voor typen vraagstukken aan de orde komen. Dit om wat achtergrond te geven bij onze expertise; intervisie bijeenkomsten leiden en begeleiden. Intervisie is één van de keuze opties waaraan jaarlijks verplicht moet worden deelgenomen in het kader van de kwaliteitstoetsen voor de advocatuur. Hierover gaat deze blog.

Kwaliteitstoetsen in de advocatuur.
Op 1 maart 2020 is de langverwachte wijziging van artikel 26 van de Advocatenwet van kracht geworden. Hierin ligt de wettelijke basis omtrent de kwaliteitstoetsen verankerd. De achterliggende gedachte hierbij is volgens de NOvA dat “collega’s of vakgenoten leren van elkaars ervaringen, successen, problemen en uitdagingen in de dagelijkse werkpraktijk. De kwaliteitstoetsen dragen bij aan de bevordering van de kwaliteit van alle advocaten.”.

Om dit structureel te bewerkstelligen geldt binnen de advocatuur tegenwoordig de basisverplichting om minimaal 8 uur per jaar* deel te nemen aan een vorm van gestructureerde feedback. Een keuze kan worden gemaakt uit:

Intervisie (begeleid in groepsverband); 
Peer review (één-op-één); 
Intercollegiaal overleg. 
(in en onder de video nader uitgelegd)

Naast deelname aan intervisie zijn er dus nog andere manieren om aan de kwaliteitstoetsen te voldoen, al dan niet met de mogelijkheid PO-punten aan te vragen. 

*Nb. voor 2020 zijn vanwege de Corona uitbraak een tweetal tijdelijke uitzonderingen op de regels rondom gestructureerde feedback gemaakt; 1.) de mogelijkheid om intervisie online plaats te laten vinden via video conferentie en 2.) de halvering van de urennorm (van 8 naar 4 uur per jaar).

Tekst loopt door onder de video.

Verschillende vormen van gestructureerde feedback:

Intervisie vindt plaats in een groep van meestal 5 tot 10 personen en is een werkvorm gericht op leren van elkaar, vanuit een basis van vertrouwen en vertrouwelijkheid. Intervisie begeleiding ziet op het professioneel faciliteren en waarborgen van het proces en de benodigde administratieve afhandeling door de gespreksleider. Deze dient een academische titel en een cursus ‘gespreksleiding intervisie’ te hebben gevolgd om zich bij de orde te kunnen registreren. Deelname betreft minimaal 8 uur per jaar per advocaat, hiermee kunnen maximaal 4 (niet juridische) punten op jaarbasis worden behaald en wordt voldaan aan de verplichtingen omtrent kwaliteitstoetsen.



Peer review is gericht op de inhoudelijke beoordeling van dossiers en vindt één op één plaats. Hiervoor geldt dat een reviewer zelf minstens 7 jaar advocaat in het te reviewen rechtsgebied dient zijn. Deelname betreft minimaal 4 uur per jaar per advocaat, hiermee kunnen maximaal 4 (niet juridische) punten worden behaald en wordt voldaan aan de verplichtingen omtrent kwaliteitstoetsen.



Gestructureerd intercollegiaal overleg zit qua thematiek tussen intervisie en peer review in en vindt meestal op kantoorniveau plaats, begeleidt door een advocaat die ook voor de verslaglegging en administratieve afhandeling zorgt. Het gaat om minimaal 8 uur per jaar, per advocaat. Aan deelname aan gestructureerd intercollegiaal overleg worden geen opleidingspunten toegekend, wel wordt met deelname voldaan aan de verplichtingen omtrent kwaliteitstoetsen.. 



Intervisie: praktische handvatten én twee vliegen in één klap

Voordeel van intervisie t.o.v. peer review is dat het groepsgewijs plaatsvindt en vooral praktische handvatten biedt; je leert van elkaar (los van de inhoud), het is zeer effectief, het is (financieel) efficiënt aangezien het in groepsverband gebeurt en je behaalt er PO-punten mee. Voordeel van intervisie t.o.v. gestructureerd collegiaal overleg is dat je ‘twee vliegen in één klap’ slaat, aangezien na afloop niet alleen aan de kwaliteitstoetsen is voldaan maar ook punten kunnen worden aangevraagd.

 

Voorbeeld: je betaalt voor intervisie vaak een vast tarief per persoon per dagdeel of maakt een totaalafspraak per jaar voor een reeds bestaande groep of voor je kantoor. Bij peer review praat je over vier maal een uur tijdsinvestering voor de reviewende advocaat per gereviewde advocaat. Deelname aan intervisie levert zo dus een aanzienlijke besparing op. Bekijk hier onze tarieven en kortingen.



Interesse gewekt?

IntervisieMeesters. organiseert (online) programma's op open inschrijving tegen en is tevens in staat intervisie op maat voor uw kantoor of bestaande intervisiegroep te verzorgen. Bekijk onze tarieven en kortingen pagina voor meer informatie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden op basis van uw wensen en/of meld uzelf direct aan via de website.


Werkwijze | Tarieven | Korting
Share by: